Τα οφέλη τους για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η σωστή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη υγιών πνευματικά και σωματικά παιδιών, δραστήριων και εύρωστων. Μια σωστή παιδική διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, ας δούμε όμως, τα 5 πιο πολύτιμα από αυτά:

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αφθονία ιχνοστοιχείο του οργανισμού που συμβάλλει στη στήριξη του σκελετού των παιδιών τόσο κατά την νεαρή ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Μία μικρή ποσότητα ασβεστίου στο αίμα αρκεί να εξασφαλίσει φυσιολογική καρδιακή, μυϊκή λειτουργία και πήξη του αίματος. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου στους παιδικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Ινστιτούτο οι ημερήσιες ανάγκες ενός παιδιού σε ασβέστιο είναι:

  • 1-3 ετών : 500 mg/ημερησίως
  • 4-8 ετών: 800 mg/ημερησίως
  • 9-18 ετών: 1300 mg/ημερησίως

Σημαντικές πηγές ασβεστίου εκτός από τα γαλακτοκομικά είναι και ορισμένες φυτικές τροφές όπως οι φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού, το τόφου, τα ροφήματα σόγιας.

ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Η σημασία των πρωτεϊνών, που αποτελούν μέρος όλων των ιστών του σώματος, είναι μεγάλη ιδιαίτερα για τα παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Στην παιδική ηλικία- αλλά και αργότερα στην εφηβεία- οι πρωτεϊνικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και έχουν ως εξής:

  • 1-3 ετών: 13 gr/ημερησίως
  • 4-8 ετών: 19 gr/ ημερησίως
  • 9-13 ετών: 34 gr/ ημερησίως και
  • 14-18 ετών: 46 gr/ημερησίως για τα κορίτσια και 52 gr/ ημερησίως για τα αγόρια.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού κι αποτελούν ασπίδα κατά της χοληστερόλης και του διαβήτη. Όπως όλα τα θρεπτικά συστατικά, έτσι και αυτό, δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό διατροφολόγιο των παιδιών.

ΣΙΔΗΡΟΣ

Βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, με αρκετές έρευνες να έχουν καταλήξει στο ότι η απουσία του μπορεί να προκαλέσει νοητικές βλάβες. Ο σίδηρος που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα και συγκεκριμένα στα κόκκινα πουλερικά, στο κρέας, στα θαλασσινά, απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό, σε αντίθεση με το σίδηρο που περιέχεται σε φυτικής προέλευσης τροφές, όπως το σπανάκι και τα όσπρια. για την καλύτερη απορρόφηση των οποίων συνιστάται η λήψη βιταμίνης C και η κατανάλωση για παράδειγμα πορτοκαλιού, φράουλας ή κόκκινων πιπεριών.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τα αντιοξειδωτικά είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού που συσσωρεύονται στον οργανισμό, προκαλώντας βλάβες στο DNA και στα κύτταρα. Συνεπώς, η πρόσληψή τους ήδη από την παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική αφού συμβάλλουν καθοριστικά στην οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.

Διαβάστε επίσης: Unicef: Προειδοποίηση για ραγδαία αύξηση του υποσιτισμού

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις