Το να μαζεύονται όλα τα μέλη της οικογένειας γύρω από το τραπέζι και να τρώνε μαζί σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Οι υποχρεώσεις τόσο των γονιών όσο και των παιδιών συχνά κάνει το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα μια μοναχική διαδικασία. Ωστόσο, η επιστήμη έχει δείξει πως το να τρώει όλη η οικογένεια μαζί έχει πολλά οφέλη για κάθε μέλος της.

Έπειτα από δύο δεκαετίες έρευνας, το Harvard Graduate School εξηγεί ότι απλά αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να απενεργοποιήσετε τις οθόνες και να συνδεθείτε πραγματικά μεταξύ σας μέσω του φαγητού, μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της οικογένειας.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες έρευνες που δείχνουν τα οφέλη του να τρώει η οικογένεια μαζί.

1. Το να τρώμε μαζί ενθαρρύνει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Μια μελέτη του 2018 στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γευμάτων με μέλη της οικογένειας σχετίζεται με μια καλύτερη διατροφή συνολικά, ειδικά μεταξύ των εφήβων. Οι έφηβοι που έτρωγαν με την οικογένειά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα fast food και ποτά με ζάχαρη. Επιπλέον η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ήταν σε θέση να χτίσουν πιο υγιεινές συνήθειες ανεξάρτητα από το πόσο λειτουργική ήταν η οικογένεια.

2. Το να τρώμε μαζί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διαταραχών ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015 από μια ομάδα Καναδών ερευνητών, τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα που αφορούν διατροφικές διαταραχές, χρήση αλκοόλ και ουσιών, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας στους εφήβους.

3. Το να τρώμε μαζί μπορεί να αποτρέψει προβλήματα παχυσαρκίας κατά την ενηλικίωση

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics βρήκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των κοινών οικογενειακών γευμάτων στην εφηβεία και των μειωμένων πιθανοτήτων παχυσαρκίας ή προβλημάτων βάρους 10 χρόνια αργότερα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθούν να συγκεντρώνονται για τουλάχιστον ένα ή δύο γεύματα κάθε εβδομάδα για να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών τους από το βάρος αργότερα στη ζωή τους.

Freepik

4. Το να τρώμε μαζί μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους, σύμφωνα με ειδικούς στο Stanford Medicine Children’s Health, ένα σύστημα παιδιατρικής υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με το Stanford Medicine και το Πανεπιστήμιο Stanford.

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά σας να μιλήσουν για την ημέρα τους (και ακούγοντας ειλικρινά τις απαντήσεις τους), δηλώνετε ότι εκτιμάτε και σέβεστε αυτό που είναι.

5. Το να τρώμε μαζί μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες επικοινωνίας

Μια καναδική μελέτη του 2017 που παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι την παιδική ηλικία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων οι οικογένειες είχαν θετικές εμπειρίες γευμάτων στην ηλικία των 6 ετών έδειξαν μια σειρά από θετικά οφέλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Εκτός από τη γενική υγεία και τη φυσική κατάσταση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι συζητήσεις για τρέχοντα θέματα στο τραπέζι μπορούν να κάνουν τα παιδιά καλύτερα επικοινωνιακά, σημείωσε η επιβλέπουσα της μελέτης, καθηγήτρια ψυχοεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Linda Pagani, σε συνέντευξη στο Science Daily.

Διαβάστε επίσης: 

Οι υπερτροφές που θα θωρακίσουν τον οργανισμό των παιδιών τον χειμώνα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις