Τα περισσότερα παιδιά και πολλοί ενήλικες ξεκινούν τη μέρα τους με δημητριακά πρωινού.

Αυτά τα δημητριακά κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό για τα παιδιά με δωρεάν δώρα και αμφίβολους ισχυρισμούς για την υγεία τους. Κανένας γονέας που ανησυχεί για την υγεία του παιδιού του δεν θα του έδινε επιδόρπιο για πρωινό. Κι όμως αυτό ακριβώς είναι τα περισσότερα δημητριακά πρωινού για παιδιά.

Δημητριακά πρωινού για παιδιά: Πόσο καλά είναι για την υγεία τους;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης για τα παιδιά όχι μεγαλύτερη από έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Ωστόσο, ένα παιδί που ξεκινά τη μέρα του με μια μερίδα των κοινών γλυκών δημητριακών είναι ήδη κοντά στην ιδανική ημερήσια ποσότητα πρόσθετων σακχάρων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην διαπίστωση ότι τα δημητριακά πρωινού είναι ένα ακόμα πολύ επεξεργασμένο προϊόν. Τα αληθινά τρόφιμα – όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι και το ελαιόλαδο – είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα για την υγεία σας.

Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνήθως περιέχουν κενές θερμίδες, καθώς και σημαντικές ποσότητες από τους δύο βασικούς εχθρούς μας: τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

ζάχαρη (ή ισοδύναμα ζάχαρης)
ανθυγιεινά λίπη (ειδικά φυτικά έλαια)
τεχνητά αρώματα
γαλακτωματοποιητές.

Ο όρος «επεξεργασμένο» καλύπτει όλα τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε κουτί ή σε περιτυλίγματα και περιλαμβάνει επεξεργασμένους κόκκους. Σκεφτείτε προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, αρτοσκευάσματα, σοκολάτες και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, παγωτό, κέικ, μπισκότα και κράκερ, ποπ κορν, πατατάκια, ποτά με ζάχαρη, ποτά διαίτης, χυμός φρούτων, μαργαρίνη, ζυμαρικά, πίτσα, ρύζι , ψωμί και δημητριακά, μέλι και εμπορικές σάλτσες και dressings.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις