Ποιές τροφές βοηθούν τα παιδιά να έχουν έναν ποιοτικό, μη διακοπτόμενο ύπνο.

Η διάρκεια του ύπνου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ψυχική, σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και στη διατροφή τους.

Οι επίσημες συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας προτείνουν τις ακόλουθες ώρες ύπνου ανά ηλικιακή ομάδα:

  • 12 – 16 ώρες ύπνου το 24ωρο, παιδιά 4 – 12 μηνών
  • 11 – 14 ώρες ύπνου το 24ωρο, παιδιά 1 – 2 ετών
  • 10 – 13 ώρες ύπνου το 24ωρο, παιδιά 3 – 5 ετών
  • 9 – 12 ώρες ύπνου το 24ωρο, παιδιά 6 – 12 ετών
  • 8 – 10 ώρες ύπνου το 24ωρο, παιδιά 13 – 18 ετών

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αρνητικές συνέπειες και διαταραχές στη διάθεση, στη γνωστική λειτουργία, σε ορμονικό επίπεδο και στη γλυκόζη του αίματος. Έχει φανεί πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις λιγούρες μέσω της διαταραχής συγκεκριμένων ορμονών. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας.

Η σωστή διατροφή συμβάλλει αποφασιστικά στην τήρηση ενός σταθερού, μη διακοπτόμενου, ποιοτικού ύπνου. Μελέτες κάνουν λόγο για τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή σημαντικό για καλό ύπνο. Μάλιστα από όλους τους νευροδιαβιβαστές, η σεροτονίνη έχει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τη διατροφή. Παράγεται στον εγκέφαλο από τον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών τρυπτοφάνη , βιταμίνη Β6 , Β1, C, χρώμιο και μαγνήσιο. Σημαντική είναι και η μελατονίνη, που προκύπτει από την τρυπτοφάνη και τη σεροτονίνη.

Προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμούνται σωστά, μπορείτε να φροντίσετε να καταναλώσουν μία καλής ποιότητας άπαχη πρωτεΐνη με σύνθετους υδατάνθρακες και μια πηγή φρέσκιας τροφής. Με αυτόν το τρόπο θα αυξηθεί η παραγωγή σεροτονίνης, κατ’ επέκταση και της μελατονίνης. Επίσης, συστήνονται τροφές πλούσιες σε μελατονίνη, όπως μπανάνα, κεράσια, χυμός κεράσι, καρύδια, πορτοκάλια, ανανάς και νιφάδες βρώμης καθώς και φρέσκα φρούτα και ιδιαίτερα όσα αποτελούν πηγή μελατονίνης σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα) που προσφέρουν την τρυπτοφάνη που χρειάζεται το σώμα, καθώς και μαγνήσιο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις