Η αλήθεια πίσω από κοινές παρανοήσεις για την διατροφή των παιδιών

Eίναι ευθύνη κάθε γονέα να παρέχει μια ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά του και να βεβαιωθεί ότι λαμβάνει όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. Αυτό θα μπορούσε ορισμένες φορές να ως αποτέλεσμα, πολλοί γονείς να πιστέψουν λανθασμένες αντιλήψεις για την παιδική διατροφή. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να καταρρίψουμε μύθους που μπορεί να έχετε σχετικά με τη διατροφή και τη διατροφή των παιδιών. Ο Dr Rahul Nagpal, Διευθυντής και HOD Pediatrics στο Fortis Hospital του Vasant Kunj, αποκαλύπτει ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την παιδική διατροφή. 

Οι πιο κοινοί μύθοι για την παιδική διατροφή καταρρίπτονται

Μύθος 1: Τα παιδιά πρέπει να πίνουν γάλα καθημερινά
Αλήθεια: Το γάλα είναι μια απαραίτητη πηγή ασβεστίου για το παιδί σας προκειμένου να δυναμώσει τα οστά και τα δόντια του. Αλλά μπορεί να μην χρειάζεται να τους το δίνετε κάθε μέρα. Ο Δρ Nagpal λέει: «Οι περισσότεροι γονείς επιμένουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να πίνουν γάλα κάθε μέρα για ισχυρότερα οστά. Χωρίς αμφιβολία, το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το σώμα και το γάλα είναι μια καλή πηγή, αλλά οι ανάγκες σε ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν από άλλα προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το τυρί, το τυρόπηγμα, οι ξηροί καρποί κ.λπ.». Εάν το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη, δώστε του ψάρια, σόγια, προϊόντα, αμύγδαλα και σκούρα πράσινα λαχανικά.
Μύθος 2: Τα παιδιά θα πεινάσουν εάν δεν φάνε ή παραλείψουν ένα γεύμα
Αλήθεια: Ο δεύτερος κοινός μύθος που μπορεί να πιστεύουν όλοι οι γονείς είναι ότι όταν ένα παιδί έχει παραλείψει ένα γεύμα τότε θα λιμοκτονήσει και μπορεί να του συμβεί κάτι κακό. «Το να παραλείπεις ένα γεύμα περιστασιακά δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Πρέπει να έχετε δει ότι τα παιδιά δεν πεινούν νωρίς το πρωί. Ωστόσο, αισθάνονται πεινασμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα. Σε όλη αυτή την περίοδο τα παιδιά θα φάνε κάτι άλλο και θα εξισορροπούν το φαγητό τους». Αλλά αν είναι μια τακτική συνήθεια τότε μπορεί να χρειάζεται προσοχή.
συμπτώματα ΔΕΠΥ

Unsplash

Μύθος 3: Τα παιδιά πρέπει να τρώνε ένα αυγό τακτικά
Αλήθεια: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, υγιών λιπών, βιταμίνης D, E, A και B12 και χολίνης και για τα παιδιά είναι σημαντικά. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό για το παιδί σας να τρώει τουλάχιστον ένα αυγό κάθε μέρα. Ο Δρ Nagpal λέει, «Υπάρχουν και άλλες πηγές τροφίμων όπως η σόγια, οι ξηροί καρποί, οι φακές κ.λπ. που είναι επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνη. Και όλοι γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι είναι μια τόσο πλούσια πηγή πρωτεΐνης και υγιών βακτηρίων που βοηθά στην καλύτερη πέψη. Έτσι, αν ένα παιδί δεν θέλει να έχει ένα αυγό και το αναγκάζετε, δεν θα βοηθήσει».
Μύθος 4: Οι χυμοί φρούτων είναι υγιεινοί για τα παιδιά
Αλήθεια: Ένας άλλος κοινός μύθος είναι ότι οι χυμοί φρούτων είναι υγιεινοί. Σε σύγκριση με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, ο χυμός φρούτων μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συμβουλεύει να μειώσετε την ποσότητα του χυμού που καταναλώνουν τα παιδιά ή να αποφύγετε να τους δίνετε ειδικά εάν το παιδί σας είναι κάτω του έτους. Η υπερβολική κατανάλωση χυμού φρούτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας. Ο Δρ Nagpal λέει επίσης, «Ακόμη και αν δεν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη, τα παιδιά χρειάζονται μια ποικιλία άλλων θρεπτικών συστατικών. Ένα ολόκληρο φρούτο μπορεί να είναι καλύτερο από έναν χυμό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί αυτό θα δώσει φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα κ.λπ.». Στην καλύτερη περίπτωση, ο χυμός μπορεί να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα, αλλά όχι ως το κύριο θρεπτικό συστατικό.
χυμός παιδική διατροφή

Unsplash

Μύθος 5: Μπορείτε να τα δωροδοκήσετε με γλυκά για να τα ταΐσετε λαχανικά
Αλήθεια: Όχι αγαπημένες μαμάδες! Είναι ένα συνηθισμένο πράγμα που κάνουν οι μαμάδες για να δελεάσουν τα παιδιά να φάνε λαχανικά υποσχόμενες μια σοκολάτα μετά. Μπορεί να λειτουργήσει για λίγο, αλλά δεν θα λειτουργήσει πάντα γιατί καταλήγετε να δίνετε πολλές φορές πρόχειρο φαγητό επειδή θέλατε το παιδί να φάει ένα λαχανικό. «Ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώτε με το παιδί σας και να το εμπλέκετε σε άλλες δραστηριότητες όπως το κόψιμο λαχανικών ή η επιλογή λαχανικών, ώστε να ενδιαφερθεί για το φαγητό», λέει ο Δρ Nagpal.
Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις