Η ψυχική ευεξία του παιδιού συνδέεται στενά με το είδος της τροφής που του προσφέρεται καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα που ρίχνει φως στον ζωτικό ρόλο που παίζει η υγιεινή διατροφή από μικρή ηλικία.

H μελέτη που έλαβε χώρα σε 9.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στο Νόριτς έδειξε ότι η ψυχική υγεία των παιδιών βελτιώνεται με ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, καθώς και με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά που δεν έτρωγαν πρωινό είχαν χειρότερη ψυχική ευεξία, ενώ τα παιδιά που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο τεστ.

Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας και ευεξίας στην πρώιμη ζωή, κυρίως επειδή τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων επιμένουν συχνά στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα και επιτεύγματα.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν επισημάνει εδώ και καιρό έναν εμπειρικό διατροφικό κανόνα ότι όλοι (όχι μόνο τα παιδιά) πρέπει να τρώνε πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα παιδί 6 ετών θα πρέπει να τρώει 230 γραμμάρια λαχανικών και 210 γραμμάρια φρούτων την ημέρα.

Και τα δύο μπορούν να είναι είτε ωμά είτε μαγειρεμένα και όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που χρησιμοποιούνται σε ζεστά γεύματα υπολογίζονται επίσης στην ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις