Λύνουμε το αιώνιο ερώτημα για τα αγαπημένα μας παραδοσιακά αποστάγματα

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και όλοι έχουμε αρχίσει να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας ελληνικά αποστάγματα στις ταβέρνες, τα ουζερί και τα τσιπουράδικα. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται μέχρι και σήμερα ποια είναι η διαφορά αυτών των αποσταγμάτων. Τι διαχωρίζει δηλαδή την το τσίπουρο από το ούζο, την ρακή και την τσικουδιά. Οι διαφορές είναι άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγαλύτερες και θα ξεκαθαριστούν στις επόμενες παραγράφους.

Τσίπουρο, ούζο, ρακή, τσικουδιά: Αυτές είναι οι διαφορές τους

Τσίπουρο

Η κύρια διαφορά μεταξύ τσίπουρου και ούζου είναι ο τρόπος παραγωγής τους. Το τσίπουρο φτιάχνεται από τα υπολείμματα της οινοποίησης, δηλαδή τα τσάμπουρα, τις ρώγες ή τις φλούδες των σταφυλιών τα οποία ζυμώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ούζο

Το ούζο από την άλλη είναι συνήθως μόνο σε μικρό ποσοστό προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Παράγεται από αναγνωρισμένους και ελεγχόμενους ποτοποιούς με καθαρή αλκοόλη 96% vol γεωργικής προέλευσης και γλυκάνισο ή καθαρή ανηθόλη. Αποτελεί δηλαδή πρόσμιξη  καθαρής αλκοόλης γεωργικής προελεύσεως με μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά, μπαχαρικά, φρούτα, καρπούς ή φυτά. Σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει τουλάχιστον το 20% να προέρχεται από την επαναπόσταξη αλκοόλης από σταφύλια. Ιστορικές πηγές θέλουν το ούζο να προκύπτει σαν ανάγκη των βιοτεχνών ποτοποιών να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση σε τσίπουρο στη περίοδο του μεσοπολέμου που και η παραγωγή σταφυλιών είχε μειωθεί ( πόλεμοι, φυλλοξήρα).

Τσικουδιά 

Η διαφορά μεταξύ τσικουδιάς και ούζου είναι ότι το ούζο είναι κατά 70% απόσταγμα ενώ η τσικουδιά κατά 100%. Το υπόλοιπο 30% του ούζου είναι νερό. Για την παραγωγή της τσικουδιάς ακόμα και η αλκοόλη που χρησιμοποιείται είναι προϊόν απόσταξης.

Ρακή

Για να ξεχωρίσουμε την ρακή από την τσικουδιά και το τσίπουρο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Η βασική διαφορά τσικουδιάς και ρακής είναι ο χώρος όπου παρασκευάζονται. Στην Κρήτη η ρακή παρασκευάζεται σε έναν χώρο που στην τοπική διάλεκτο ονομάζεται ρακίδιο. Το τσίπουρο και η τσικουδιά πρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά παλιότερα στον βρασμό της τσικουδιάς χρησιμοποιούνταν και άλλα υλικά. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, όταν δεν περιέχουν γλυκάνισο, η ρακή, η τσικουδιά και το τσίπουρο είναι το ίδιο απόσταγμα.

Διαβάστε επίσης:

Τα καλύτερα στέκια για να πιεις ούζο στην Αθήνα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις