Το ελληνικό νησί που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο

Κορυφαίος στην Ευρώπη
Στη δεύτερη θέση στον κόσμο, αλλά κορυφαίος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδείχθηκε για τη γαστρονομία του, ένας ελληνικός προορισμός, σύμφωνα με το Condé Nast Traveller.
Πρόκειται για την Κρήτη, η οποία αναμένεται να ανακηρυχθεί η Ευρωπαϊκή Περιοχή Γαστρονομίας για το 2026.
Όπως αναφέρει το Condé Nast Traveller, το νησί είναι γνωστό για την υγιεινή διατροφή, από τους αρχαίους Μινωίτες. Η ποικιλομορφία των προϊόντων της Κρήτης μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο εύρος των τοπίων της: εκτείνεται σε βαθιά φαράγγια, ψηλά οροπέδια και μια ποικίλη ακτογραμμή. Την άνοιξη, οι Κρητικοί κατευθύνονται στις πλαγιές των λόφων για ασκολίμπι, βλίτα και άγρια σπαράγγια που σερβίρονται σε ομελέτες και μαζί με τη στάκα. Από την άλλη πλευρά, το φθινόπωρο στα Λευκά Όρη οι ντόπιοι αναζητούν άγρια μανιτάρια και μαύρες τρούφες.
Κάθε μία από τις τέσσερις περιοχές της Κρήτης – τα Χανιά και το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το λιγότερο επισκέψιμο Λασίθι – έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ που παρασκευάζονται από πληθώρα προϊόντων. Όπως η σφακιανόπιτα – πίτα με μέλι και μυζήθρα (κατσικίσιο ή πρόβειο τυρί) στα Χανιά, η φρεσκοψημένη μπουγάτσα, μια παραδοσιακή γλυκιά ή αλμυρή πίτα στο Ρέθυμνο, το πιο νόστιμο καπνιστό χοιρινό φιλέτο, γνωστό ως απάκι, στο Ηράκλειο και οι νόστιμες πατάτες και ντομάτες του Οροπεδίου Λασιθίου.
Τα Χανιά είναι γεμάτα με παραδοσιακές ταβέρνες και από τον Απρίλιο του 2026 που θα ανοίξει το Ikos Kissamos θα υπάρχουν επτά γκουρμέ εστιατόρια με μενού που έχουν δημιουργηθεί από σεφ με αστέρια Michelin. Στο Ρέθυμνο κάθε χρόνο μεγάλη απήχηση έχει το Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής που ξεκινά την εβδομάδα της 1ης Ιουλίου. Τα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης γεμίζουν με μαθήματα μαγειρικής, μαθήματα συνδυασμού κρασιών και γαστρονομικές γευσιγνωσίες. Στα όμορφα χωριά του Λασιθίου μπορείτε να απολαύσετε σε χαλαρούς ρυθμούς ένα γεύμα σε μια οικογενειακή ταβέρνα που χρησιμοποιεί μόνο τα πιο φρέσκα προϊόντα. Αλλά η πρωτεύουσα του νησιού, το Ηράκλειο, είναι το μέρος όπου θα βρείτε την πιο ζωντανή γαστρονομική σκηνή της Κρήτης.
Οι περισσότεροι ντόπιοι καλλιεργούν τις δικές τους ελιές και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί παντού, όπως συνεχίζει το αφιέρωμα. «Ένα πιάτο που ξεχωρίζει είναι ο ντάκος: διπλοψημένα κριθαρένια παξιμάδια από φούρνους χωριού, μουλιασμένα για λίγο σε νερό και στη συνέχεια καλυμμένα με πολτό από ώριμες ντομάτες, τριμμένη μυζήθρα, λίγο πασπάλισμα ρίγανης και μια γενναιόδωρη δόση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου» προσθέτει και καταλήγει: «Ένα βασικό στοιχείο στα περισσότερα μενού του νησιού είναι ότι η Κρήτη διαπρέπει στο να κάνει απλά πράγματα στην εντέλεια».
Η κορυφαία 10αδα στον κόσμο
Σύμφωνα με το Condé Nast Traveller αυτό είναι το top-10 των γαστρονομικών προορισμών για το 2026:
- Βοστώνη
- Κρήτη, Ελλάδα
- Φεζ, Μαρόκο
- Χονγκ Κονγκ
- Μεδεγίν, Κολομβία
- Minas Gerais, Βραζιλία
- Parramatta, Σίδνεϊ, Αυστραλία
- Patan, Nepal
- Κομητεία Πρίγκιπα Εδουάρδου, Καναδάς
- Σεβίλλη, Ισπανία
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










