Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ανήκει στο «Le Beaujolais Nouveau»

Τα μεσάνυχτα της τρίτης Πέμπτης του Νοεμβρίου, εκατομμύρια μπουκάλια κόκκινου φρέσκου κρασιού ξεκινούν από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais στη Βουργουνδία της Γαλλίας, προς το Παρίσι. Από εκεί φτάνουν σε ολόκληρο τον κόσμο και στα ποτήρια των φίλων του «Le Beaujolais Nouveau» που περιμένουν με ανυπομονησία να δοκιμάσουν τη νέα σοδειά.

Παραμονή της μεγάλης ημέρας ξεκινούν οι εκδηλώσεις στα σοκάκια και στους δρόμους σε bar, εστιατόρια, αυλές και μπαλκόνια. Μόλις βραδιάσει, λίγο πριν την κυκλοφορία του κρασιού, οι οινοπαραγωγοί της περιοχής ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης κατρακυλώντας τα βαρέλια και δίνοντας το σύνθημα:«Le Beaujolais Nouveau est arrivé»: δηλαδή το φρέσκο Beaujolais έφτασε!  

Το Beaujolais nouveau είναι ένα φρέσκο κρασί, κόκκινο αλλά με τις ιδιότητες του λευκού, που πίνεται μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Σερβίρεται ελαφρώς δροσερό, περίπου στους 12-14°C, δηλαδή λιγότερο κρύο από τα λευκά και πιο δροσερό από τα κόκκινα. 

Προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας gamay τα οποία μαζεύονται με τα χέρια, βάσει νόμου. Παράγεται με τη μέθοδο «Carbonic Maceration», μια διαφορετική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης κατά την οποία δεν πραγματοποιείται σύνθλιψη των ραγών. Αντίθετα αυτές παραμένουν ως έχουν πάνω στο τσαμπί σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η δεξαμενή σταδιακά γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και υπό από αυτές τις συνθήκες έλλειψης οξυγόνου οι φλούδες των σταφυλιών αρχίζουν να ραγίζουν και να ελευθερώνουν σιγά σιγά τον χυμό τους.

Δεν είναι ένα ακριβό κρασί, ωστόσο κατάφερε μέσα στις δεκαετίες να ξεχωρίσει και να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές.

Η παράδοση ξεκίνησε το 1954 που καθιερώθηκε η φράση «le Beaujolais nouveau est arrivé», σήμα κατατεθέν έως και σήμερα.  Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης προσέλκυσε η ιδέα να μεταφερθούν τα πρώτα μπουκάλια στο Παρίσι με αγώνα αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 το ράλι είχε πλέον γίνει εθνική υπόθεση. Τις επόμενες δεκαετίες εξαπλώθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αργότερα στις ΗΠΑ και την Ασία. Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ως ημερομηνία κυκλοφορίας του Beaujolais Nouveau  καθιερώθηκε το 1985.

Ο άνθρωπος που σύστησε το Beaujolais nouveau σε όλο τον κόσμο είναι ο οινοπαραγωγός George Duboeuf, επονομαζόμενος ως και «Πάπας του Beaujolais» ο οποίος ταξίδεψε από άκρη σε άκρη της γης για να προωθήσει την παραγωγή του. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις