Γιατί αντιδρούν οι κρεοπώλες για τα νέα ταμπελάκια των τιμών στο κρέας

Τι επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών
Τον προβληματισμό της σχετικά με τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της πορείας διαμόρφωσης της τελικής τιμής των νωπών προϊόντων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.
Η ΠΟΚΚ απέστειλε μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Γενικό Γραμματέα, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.
Σε αυτή, οι κρεοπώλες επισημαίνουν πως «το κρέας έχει ιδιαιτερότητα ως τρόφιμο» που καθιστά, όπως λένε, ανεφάρμοστη τη συλλογή όλης της πληροφόρησης για την τιμολόγηση του κρέατος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας. Σύμφωνα με την ΠΟΚΚ, ο τρόπος και τα στοιχεία που θα αναφέρονται στις επισημάνσεις στο κρεοπωλείο θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στους καταναλωτές και μεγάλο πρόβλημα στην αλυσίδα κρέατος.
«Δεν είναι μια απλή διαδικασία συλλογής από το χωράφι και στη συνέχεια τυποποίησης και προώθησης για πώληση, όπως μπορεί να συμβαίνει με τα οπωροκηπευτικά. Στην αλυσίδα κρέατος υπάρχει το σφαγείο, υπάρχει η αποστέωση και τεμαχισμός (που μπορεί να γίνεται σε περισσότερες των μια εγκαταστάσεων), και υπάρχει αλυσίδα εμπόρων μέχρι να παραλάβει ο κρεοπώλης την πρώτη του ύλη. Κατά συνέπεια η συλλογή όλης της πληροφόρησης για την τιμολόγηση του κρέατος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας καθίσταται πραγματικά μη εφαρμόσιμη» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.
«Η νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα του κρέατος είναι με σιγουριά η πιο αυστηρή για όλα τα τρόφιμα στην ευρωπαϊκή ένωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιχνηλασιμότητα του βόειου κρέατος η οποία φτάνει μέχρι και το ενώτιο του ζώου εν ζωή. Η αρχική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, δεν τελεσφόρησε και η ευρωπαϊκή ένωση υπαναχώρησε εφαρμόζοντας το μέτρο της ομάδας ζώων, δηλαδή διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την αποφυγή εμφάνισης μονοπωλιακών καταστάσεων και συγκεντρωτισμού. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα ζώων όπως έρχεται από τους εμπόρους βόειου κρέατος μπορούν να περιέχουν σφάγια από μία χώρα και 3 διαφορετικά σφαγεία. Δεδομένου το ότι η χώρα μας δεν έχει επάρκεια σε βόειο κρέας και ότι το βόειο κρέας έρχεται από μεγάλες εγκαταστάσεις του εξωτερικού είναι προφανές ούτε αυτή η πληροφορία δεν μπορεί να δοθεί από την αλυσίδα του κρέατος γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή στις χώρες της ΕΕ» προσθέτει.
Και συνεχίζουν: «όσον αφορά στο αιγοπρόβειο κρέας υπήρχε μία προσπάθεια στην Ελλάδα με τους κωδικούς των παραγωγών η οποία και αυτή παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες εφαρμογής από τα σφαγεία μέχρι τον τεμαχισμό και την διάθεση στο κρεοπωλείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να βεβαιώσουν αυτή την δυσκολία στην εφαρμογή».
Η ΠΟΚΚ σημειώνει ακόμη: «θα θέλαμε με κάθε ειλικρίνεια -και δυστυχώς με αγωνία- να σας ενημερώσουμε ότι η εφαρμογή των καινούργιων μέτρων θα δημιουργήσει μια νομοθεσία η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί και κατά συνέπεια οι κρεοπώλες θα είναι πάντα υπόλογοι με αστοχίες και ελλείψεις στην εφαρμογή της. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί εφόσον η βιομηχανία ήταν έτοιμη από το σφαγείο προς τον κρεοπώλη. Αυτό δοκιμάστηκε στο παρελθόν στο βόειο κρέας και υπήρξε η παραπάνω υπαναχώρηση που αναφέραμε μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο της εφαρμογής της».
«Η εμπειρία του Ευρωπαίου νομοθέτη καθώς και η εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα καθιστά σαφές ότι οι επιπλέον αυτές επισημάνσεις στο σημείο της πώλησης είναι ανέφικτες. Καταλαβαίνουμε πλήρως το σκεπτικό και τη θέληση της πολιτικής ηγεσίας να εγκαταστήσει περισσότερη διαφάνεια στην αγορά και περισσότερη πληροφορία για τον καταναλωτή αλλά είμαστε βέβαιοι ότι τα ανεφάρμοστα αυτά μέτρα ότι αυτά θα έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και υπάρχει και ο σοβαρός κίνδυνος της απώλειας της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στους επαγγελματίες καθώς και στην διοίκηση και τις ελεγκτικές αρχές».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










