Οι καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με τα Readers’ Choice Awards 2025 του Condé Nast Traveller

Μόλις δύο από τους 10 κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της περσινής λίστας του Condé Nast Traveller, ξεχωρίζουν και στη φετινή, με βάση τις ψήφους των αναγνωστών του.

Δείτε τους 5 καλύτερες πόλεις για φαγητό που ανέδειξαν για το 2025:

1. Τόκιο

Εδώ και χρόνια το Τόκιο υμνείται ως ένα από τα απαραίτητα ταξίδια που πρέπει να κάνουν οι απαιτητικοί γευσιγνώστες και φαίνεται ότι επιτέλους το μήνυμα έχει περάσει: οι ώρες σε αυτή τη μητρόπολη περνάνε καλύτερα όταν τις αφιερώνεις στο να απολαμβάνεις τοπικές γεύσεις. Στους δρόμους του Τόκιο θα βρείτε ό,τι επιθυμεί η καρδιά σας, από σασίμι στην εξωτερική αγορά Tsukiji έως εντυπωσιακά γεύματα πολλών πιάτων σε ένα από τα ατελείωτα εστιατόρια με αστέρια Michelin. Ακόμη κι αν το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο, στο Τόκιο υπάρχει πάντα χρόνος για μια στάση όπως οι ντόπιοι στις αγορές με street food, για ένα σούσι στο χέρι ή ένα καυτό μπολ ράμεν πριν το βραδινό σάκε.

2. Σάντα Φε

Ως η παλαιότερη πρωτεύουσα πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η Σάντα Φε, μητρόπολη του Νέου Μεξικού, είχε αρκετό χρόνο για να ωριμάσουν οι γεύσεις της. Ο αέρας μεταφέρει το άρωμα των ψημένων τσίλι και του γλυκού καλαμποκιού, κάθε συστατικό από τα οποία αποτελεί μαρτυρία αιώνων ιθαγενών και γαστρονομικής κληρονομιάς. Οι κουζίνες της πόλης συνδυάζουν την πικάντικη ένταση με τη γήινη απλότητα, δημιουργώντας πιάτα γεμάτα χαρακτήρα. Στις γωνιές των δρόμων, οι φρεσκοψημένες τορτίγιες τυλίγουν αρωματικές γεμίσεις, ενώ οι διάσημοι σεφ συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζουνμε κομψότητα τη γευστική παράδοση της Σάντα Φε.

3. Μαδρίτη

Σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχουν νόστιμες επιλογές. Για κάθε διάσημο εστιατόριο που χρειάζεται κράτηση εβδομάδες πριν -όπως το Restaurante Los Montes de Galicia ή το ιστορικό Sobrino de Botín- υπάρχουν δεκάδες μικρά γαστρονομικά διαμάντια που περιμένουν να ανακαλυφθούν, μέρη που οι ντόπιοι προτιμούν να κρατούν για τον εαυτό τους. Τα churros βουτάνε σε λιωμένη σοκολάτα, το jamón ibérico κόβεται με σεβασμό και οι σεφ σερβίρουν καινοτόμα πιάτα βασισμένα στα καλύτερα προϊόντα της ημέρας από την αγορά σε πολύχρωμα μπαρ με τάπας.

4. Τσιάνγκ Μάι

Οι βόλτες στους δρόμους του Τσιάνγκ Μάι συνοδεύονται από τον ήχο των τηγανιών και το άρωμα των καυτερών τσίλι. Ταξιδιώτες, ντόπιοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες κάθονται δίπλα- δίπλα στις πολυσύχναστες λαϊκές αγορές, απολαμβάνοντας το φαγητό τους μέχρι να χορτάσουν τις ζεστές βραδιές. Τα αγαπημένα πιάτα σε αυτή την πολυσύχναστη γωνιά της βόρειας Ταϊλάνδης περιλαμβάνουν το khao soi, μια αρωματική σούπα με κάρυ και νουντλς, και το sai ouaλουκάνικο από λιπαρό χοιρινό κρέας και διάφορα βότανα. Από τα απλά μαγαζιά με νουντλς μέχρι τα εστιατόρια δίπλα στο ποτάμι υπό το φως των φαναριών ή τα πρωινά των ξενοδοχείων ανάμεσα στα ομιχλώδη βουνά πέρα από τον θόρυβο της πόλης, η αγάπη του κόσμου για αυτή την γαστρονομική σκηνή είναι εύκολο να εξηγηθεί.

5. Κίτο

Οι γεύσεις είναι έντονες στο Κίτο, την αστραφτερή πρωτεύουσα του Ισημερινού. Οι αγορές ξεχειλίζουν από ζωντανά τροπικά φρούτα και οι πλανόδιοι πωλητές γεμίζουν τον αέρα με την μυρωδιά από φρυγανισμένες empanadas και ψημένα llapingachos («κεφτεδάκια» από πουρέ πατάτας γεμιστά με τυρί). Οι ντόπιοι σεφ επαναπροσδιορίζουν την κουζίνα του Ισημερινού, γιορτάζοντας την αυξανόμενη δημοτικότητα της χώρας μετατρέποντας τα απλά υλικά σε ελκυστικά πιάτα.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν επίσης: Κέιπ Τάουν, Λισαβόνα, Σαν Σεμπαστιάν, Πάλμα, Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις