Το εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στη Χαλάστρα, στο πλαίσιο του προγράμματος EU RICE, αποτέλεσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλη τη διαδικασία από την καλλιέργεια και την παραγωγή έως και την κατανάλωση

Από τους πρώτους ρυζοκαλλιεργητές στην περιοχή της Χαλάστρας το 1950, η Ελλάδα μετρά πλέον αρκετές δεκαετίες παράδοσης στην παραγωγή ρυζιού.

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Οι ελληνικοί ορυζώνες εκτείνονται σε περίπου 28.000 εκτάρια, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Japonica και Ιndica με την ετήσια παραγωγή να ξεπερνά τους 200.000 τόνους ετησίως, το 70% περίπου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφαία τετράδα των παραγωγών μετά τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, κοντά με τους Πορτογάλους.

Κι όμως παρότι το ρύζι αποτελεί ένα διατροφικό προϊόν, πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί διατροφικές συνήθειες της πλειονότητας των Ελλήνων ως βασική τροφή αλλά κυρίως ως συνοδευτικό. Στην Ισπανία το ρύζι αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη στην παραδοσιακή παέγια. Στη χώρα μας χρησιμοποιείται για παράδειγμα ως γέμιση στα κλασικά γεμιστά αλλά συνήθως δεν προτιμάται ως κύριο πιάτο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 80% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται με τους Έλληνες να καταναλώνουν 4 κιλά τον χρόνο.

Δράσεις που στο επίκεντρο τους έχουν την προβολή της καλλιέργειας του ρυζιού, με βιώσιμο τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον, επιχειρούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης EU RICE, από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. (ΕΑΣΘ), με τη Ρυθμιστική Αρχή Ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια. Εκτελεστικός Οργανισμός του προγράμματος είναι η εταιρεία Novacert ΕΠΕ και στόχος είναι η προβολή της βιώσιμης καλλιέργειας ρυζιού στην Ευρώπη και η ενημέρωση για τις αυστηρές προδιαγραφές που τη διέπουν. Οι βιώσιμες αυτές πρακτικές περιλαμβάνουν: Εναλλασσόμενο Πότισμα και Ξήρανση, Σύστημα Εντατικοποίησης της Καλλιέργειας Ρυζιού, Αμειψισπορά, Καλλιέργεια χωρίς Όργωμα, Ψευδοσπορά στο ρύζι.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Χαλάστρα, στο πλαίσιο του προγράμματος, αποτέλεσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλη τη διαδικασία από την καλλιέργεια και την παραγωγή έως και την κατανάλωση.

Από την περιήγηση στους ορυζώνες της Χαλάστρας και τον υγροβιότοπο του Καλοχωρίου, την επίσκεψη στο Α’ Συνεταιρισμό και Β’ Συνεταιρισμό Χαλάστρας και την Εταιρική Αγροτική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) έως την επίσκεψη στον ορυζόμυλο Euricom Hellas, μίας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ρυζιού στην Ευρώπη.

Το ρύζι ήταν ο πρωταγωνιστής και στο EURICE φεστιβάλ Ρυζιού που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 20-21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου μετατράπηκε σε μία υπαίθρια κουζίνα όπου εστιατόρια της πόλης παρουσίασαν γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ρύζι. Από γαμοπίλαφο και ριζότο μέχρι γλυκά με ρύζι, μιλφέιγ, ρυζόγαλο φούρνου και σφαίρα ρυζόγαλο.

Για τη χώρα μας, μετά την παραγωγή, η κατανάλωση ρυζιού αποτελεί τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα αξίας. Το ρύζι που καλλιεργείται στην Ευρώπη συμβαδίζει με τις αρχές βιώσιμης καλλιέργειας και παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον. Κι ενώ η ποιότητα τους εισαγόμενου ρυζιού δεν διασφαλίζεται πάντα, η εγχώρια ευρωπαϊκή παραγωγή, μέσα από την εφαρμογή αυστηρών προτύπων ποιότητας, καθίσταται πιο σημαντική για την υγεία των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις