Τι εξετάζεται για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους σε βασικά αγαθά και τις πλασματικές εκπτώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εκπνεύσει η προθεσμία που βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα που έχουν παρθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για τον περιορισμό της ακρίβειας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν θέσει όλα τα σενάρια επί τάπητος και τις αμέσως επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το τέλος του Απριλίου θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καλείται να αποφασίσει εάν θα άρει τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα και έχουν ισχύ έως τις 30 Απριλίου. Πρόκειται για το μέτρο που αφορά το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους σε μια σειρά από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, την απαγόρευση να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις για 3 μήνες όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων και το πλαφόν στο βρεφικό γάλα.

«Βαρόμετρο» ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες του foodlife.gr με βάση και αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την παράταση, για τουλάχιστον 2 μήνες του μέτρου που απαγορεύει σε μια εταιρεία να προχωρά για 3 μήνες σε προωθητικές ενέργειες, σε προϊόντα τα οποία προηγουμένως έχει ανατιμήσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα η παράταση για αυτό το μέτρο να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Με την παράταση του συγκεκριμένου μέτρου το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να βάλει ένα «ανάχωμα» και στις «εποχικές» ανατιμήσεις λόγω της μεγάλης ζήτησης που μπορεί να έχουν κάποια προϊόντα.

Παράλληλα το συγκεκριμένο μέτρο βοηθά στην καλύτερη εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων. Δηλαδή να αυξάνονται οι τιμές σε προϊόντα και στην συνέχεια να πωλούνται σε προσφορά.

Έντονος προβληματισμός

Μεγάλος προβληματισμός όμως υπάρχει για το μέτρο που αφορά το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους. Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το οποίο προμηθευτές και σούπερ μάρκετ μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους με περιθώριο κέρδους που να είναι μεγαλύτερο από αυτό με τα οποία τα πωλούσαν τον Δεκέμβριο του 2021. Σε διαφορετική περίπτωση έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα που φθάνουν ακόμη και τα 5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για την παράταση ή την κατάργηση του μέτρου αναμένεται να παρθεί τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έχει πέσει και μια πρόταση στο τραπέζι, το συγκεκριμένο μέτρο να τροποποιηθεί να και συνεχίσει να ισχύει. Δηλαδή να αλλάξει το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, το μέτρο να αφορά βασικά αγαθά, όπως είναι για παράδειγμα, το ψωμί ή το γάλα και να έχει ισχύ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι το μέτρο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετό καιρό και πλέον δεν συμβάλει ουσιαστικά στην συγκράτηση των τιμών. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Σωτήρη Αναγνωστόπουλου «πρόκειται για μέτρα τα οποία είναι προσωρινά και ατονούν, αποσύρονται σταδιακά».

Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις