Μέλι: Νοθευμένες σχεδόν οι μισές παρτίδες που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από ποιες χώρες προέρχονται οι ύποπτες αποστολές
Σημαντικό ποσοστό του μελιού που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ύποπτο ότι έχει νοθευθεί δόλια με πρόσθετα σιρόπια, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Επιτροπής, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στο παρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παράγει αρκετό μέλι για να καλύψει τη ζήτηση και εισάγει περίπου το 40% από τρίτες χώρες. Αυτό όμως άφησε τους ευρωπαίους παραγωγούς να μάχονται με τις αυξανόμενες εισαγωγές σε χαμηλές τιμές, ιδίως από την Κίνα, τις οποίες οι ευρωπαίοι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.
Για να αποκτηθεί μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τη ΓΔ SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τις εθνικές αρχές 18 χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο της ΕΕ για την απάτη στον τομέα των τροφίμων, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την Ευρωπαϊκή Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής (ΚΚΕρ).
Η ανάλυση, που κυκλοφόρησε, διαπίστωσε ότι το 46% των 320 δειγμάτων εισαγόμενου μελιού πιθανότατα ήταν παραποιημένα. Σε αυτή τη βάση, υπάρχει «ισχυρή υποψία ότι ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι είναι νοθευμένο και δεν ανιχνεύεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.
Το μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα και, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, πρέπει να παραμένει αγνό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει πρόσθετα συστατικά σε αυτό. Νόθεια συμβαίνει όταν συστατικά όπως νερό ή φθηνά σιρόπια ζάχαρης προστίθενται τεχνητά για να αυξηθεί ο όγκος του μελιού.
Ενώ ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία θεωρείται χαμηλός, τέτοιες πρακτικές εξαπατούν τους καταναλωτές και θέτουν σε κίνδυνο τους παραγωγούς της ΕΕ που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα που περιέχουν παράνομα, φθηνά συστατικά.
Για παράδειγμα, η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ ανά κιλό το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης από ρύζι ήταν περίπου 0,40 ευρώ/0,60 κιλό.
Το ποσοστό που διαπιστώθηκε σε αυτήν την πιο πρόσφατη ανάλυση ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό που σημειώθηκε το 2015-17, το οποίο διαμορφώθηκε στο 14%, παρουσιάζοντας ανησυχητική ανοδική τάση.
Ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός ύποπτων αποστολών προερχόταν από την Κίνα (74%), αλλά το μέλι προέλευσης Τουρκίας είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων (93%).
Εν τω μεταξύ, το μέλι που εισάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ακόμη υψηλότερο ποσοστό υποψίας (100%), το οποίο οι ερευνητές είπαν ότι πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα μελιού που παράγεται σε άλλες χώρες και αναμειγνύεται περαιτέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν επανεξαχθεί στην ΕΕ.
Συνολικά, περισσότεροι από τους μισούς (57%) των επιχειρηματιών είχαν εξάγει αποστολές μελιού για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι ήταν νοθευμένα με ξένα σάκχαρα, ενώ πάνω από το 60% των επιχειρηματιών εισήγαγαν τουλάχιστον μία ύποπτη αποστολή.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις