Συνεχίζονται οι αυξήσεις παρά την μείωση του ενεργειακού κόστους

Συνεχίζει να καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τροφίμων άγγιξε το 14,8% στην Ελλάδα στην κατηγορία Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά με τις κατηγορίες βασικών προϊόντων διατροφής να σημειώνουν σημαντική άνοδο κόστους.

Στην κορυφή των ανατιμήσεων συναντάμε τα γαλακτοκομικά και τα αυγά με αύξηση 25%, τα κρέατα με 20%, τα έλαια με 22,9% και το ψωμί με 16,8%. Επιπλέον, στις κατηγορίες λοιπά τρόφιμα και καφές-κακάο-τσάι καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 13%.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές καυσίμων και ρεύματος παρουσιάζουν μείωση τους τελευταίους μήνες, γεγονός που σημαίνει πως οι μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα δεν είναι πλέον αποτέλεσμα μόνο της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα, όπως έγραψε το FoodLife, έως το τέλος Μαρτίου αναμένονται ανατιμήσεις σε 200 επιπλέον προϊόντα. Αναλυτικότερα η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Σαλάτες (αλοιφές) έως 27%, δημητριακά και μπάρες δημητριακών 24%, ρύζι και σοκολατοειδή έως 23%, Μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ, κονσέρβες και πουρές έως 20%, οδοντόκρεμες έως 15%, καθαριστικά σπιτιού και αναψυκτικά έως 15%, απορρυπαντικά και σαλάτες έως 11%, όσπρια και σφολιάτες έως 10%, φέτα έως 9%, γραβιέρα: έως 8%. Μπισκότα και τυρί για τοστ 4%, αλλαντικά και αλάτι 3,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  αυξήσεις γίνονται από μεμονωμένες εταιρείες και αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα ενώ  υπάρχουν και ορισμένες εταιρείες οι οποίες έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά να μειώνουν τις τιμές σε δεκάδες προϊόντα, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης του ενεργειακού κόστους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις