Περισσότεροι από 120.000 οδηγοί θα μπορούν πληρώσουν αναλογικά και χωρίς πρόστιμο τα τέλη οχημάτων

Του Δημήτρη Χριστούλια

Στις αρχές Απριλίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα θα έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Η δυνατότητα αυτή ενδέχεται να δοθεί ακόμη πιο νωρίς από το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν νωρίτερα από τον Απρίλιο οι εθνικές εκλογές.

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι σχεδόν όλα έτοιμα έτσι ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα myCAR και να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους, ανεξάρτητα από το πότε κατέθεσαν πινακίδες στην εφορία ή έχουν προχωρήσει σε ηλεκτρονική άρση ακινησίας. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες εκτιμάται ότι περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, προκειμένου να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν την  ευκαιρία ουσιαστικά να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους πληρώνοντας μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για όσους μήνες το επιθυμούν όπως ακριβώς το έκαναν και πέρυσι, χωρίς δηλαδή να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, κάτι που ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα να κυκλοφορούν «δωρεάν» τα οχήματά τους όσοι έχουν σκοπό να τα θέσουν σε ηλεκτρονική ακινησία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. 

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τα ποσά πληρωμής

Αναλυτικότερα εάν κάποιος θέλει να κινήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 το ετήσιο  κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 690 ευρώ. Για άρση ακινησίας τεσσάρων μηνών ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος του αυτοκινήτου θα πρέπει να καταβάλει 230 ευρώ ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 402,5 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για τους ιδιοκτήτες οχημάτων είναι πριν την άρση της ακινησίας να τα έχουν ασφαλίσει, καθώς πλέον η ΑΑΔΕ, με την βοήθεια της τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόματα εάν υπάρχει ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Μία φορά τον χρόνο

Όσοι σκοπεύουν να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά για ορισμένους μήνες, κατά τη διάρκεια του 2023, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Όμως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Για παράδειγμα, αν θέσει κάποιος το όχημά τους σε κίνηση στις 25 Ιουνίου, έχει δικαίωμα να το κυκλοφορήσει τις μέρες του Ιουνίου που απομένουν και ολόκληρο τον Ιούλιο. Ενώ εάν κάποιος θέσει το όχημα του σε κίνηση την 1η Ιουνίου μπορεί να το κυκλοφορεί ολόκληρό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί σε ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, επιβάλλεται πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή φτάνει τα 30.000 και παράλληλα αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.  Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας «myCar» της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους .

Πώς γίνεται η αίτηση

Όποιος επιλέξει τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και θέλει να κάνει άρση ψηφιακής ακινησίας του οχήματος τους για ορισμένους μήνες εντός του έτους θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:

*Η είσοδος στην πλατφόρμα myCARγίνεται με τους κωδικούς TAXISnet.

*Επιλογή οχήματος που είναι σε ψηφιακή ακινησία.

*Επιλογή πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που επιθυμεί κάποιος να επανακυκλοφορήσει το όχημά του.

*Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.       

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσουν την ταυτότητά τους, την ασφάλιση του οχήματος και στην συνέχεια να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. 

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται, μεταξύ άλλων, για τη μεταβίβαση του οχήματος ή την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις