Τεράστιες αυξήσεις σε γάλα, αυγά, ζάχαρη και έλαια

Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη παρά την μείωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Eurostat.

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στην ΕΕ ήταν 18,2% και 16,2% στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας μια ελαφρά μείωση σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ορισμένες τιμές βασικών τροφίμων όπως η ζάχαρη, το τυρί και τα αυγά, τα έλαια και τα λίπη εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Η υψηλότερη άνοδος τιμών σημειώθηκε στην Ουγγαρία με σχεδόν 50%, στην Λιθουανία η δεύτερη υψηλότερη με 33,5% και ακολούθησε η Εσθονία με 30,8%.

Οι χαμηλότερες μεταβολές τιμών καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο με 11,1%, στην Ιρλανδία 12,1% και στην Κύπρο 12,2%.

Οι έξι κατηγορίες τροφίμων όπου καταγράφηκαν οι πιο σημαντικές αυξήσεις στις χώρες της ΕΕ ήταν το φρέσκο πλήρες γάλα, τα αυγά, η ζάχαρη, το λάδι και τα λίπη, το βούτυρο και άλλα βρώσιμα έλαια, που κυμαίνονταν από 30,2% έως 56,6% κατά μέσο όρο. Οι τιμές της ζάχαρης διπλασιάστηκαν στην Εσθονία, αυξήθηκαν κατά 98,9% στην Τσεχία και κατά 87,4% στην Πολωνία. στη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο, η μεταβολή της τιμής ήταν περίπου 10%.

Οι τιμές για ένα άλλο βασικό είδος διατροφής, τα αυγά παρουσίασαν μεγάλες αυξήσεις από 14,8% στο Λουξεμβούργο σε 92,5%  στην Τσεχία, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 30%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις