Τι δηλώνει στο FoodLife ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Μανώσης

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Τη «βεντάλια» των προϊόντων της άνοιξε επισήμως η ΖΕΥΣ Ακτινίδια, καθώς φέτος διοχετεύθηκε για πρώτη φορά στην αγορά η πρώτη παρτίδα κίτρινων ακτινιδίων σε Ευρώπη και Ασία, με την ποσότητα των καινοτόμων φρούτων να ξεπερνά τους 70 τόνους. Οι νέες ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί και πατενταριστεί από την New Kiwi Plant, με έδρα στην Ιταλία, στην οποία μετέχει ισομερώς και η Ζευς Ακτινίδια, μαζί με άλλους εταίρους είναι αποτέλεσμα έρευνας 10-12 ετών. Όπως αναφέρει στο FoodLife ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Μανώσης: «Έχουμε ήδη κατοχυρώσει δύο ποικιλίες και υπάρχουν και άλλες στο συρτάρι, οι οποίες βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης. Η πρώτη παρτίδα στάλθηκε, ενώ έχουμε και μια μικρή ποσότητα στα ψυγεία ώστε να εξετάσουμε και τι διάρκεια συντήρησης των κίτρινων ακτινιδίων». Παράλληλα, η κίνηση αυτή όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας θα δώσει περαιτέρω ώθηση και στα πράσινα ακτινίδια ενισχύοντας την δυναμική τους.

Να σημειωθεί ότι οι ποικιλίες κίτρινων ακτινιδίων διεκδικούν πλέον ρόλο πρωταγωνιστή σε χώρες του εξωτερικού, με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο και την ζήτηση διαρκώς αυξανόμενη. Πηγές του κλάδου κάνουν λόγο για ένα προϊόν σφιχτό, ζουμερό, αρωματικό με γλυκιά γεύση που περιέχει αξιοσημείωτες ποσότητες φυτικών ινών και βιταμίνης C.

Προς την κατεύθυνση διεύρυνσης ποικιλιών κινείται η ΖΕΥΣ Ακτινίδια και για τα σταφύλια της σύμφωνα με τον Δ. Μανώση. «Στοχεύουμε σε νέες ποικιλίες οι οποίες θα διαφοροποιούνται ως προς την διαχείριση των καλλιεργειών δηλαδή θα είναι πιο εύκολες με χαμηλότερο κόστος τόσο στο χωράφι όσο και στο διαλογητήριο-συσκευαστήριο» επισημαίνει ο ίδιος.


«Αναγκαία η αναζήτηση και νέων αγορών»

Οι εξαγωγές της πολυμετοχικής εταιρείας από την Πιερία που έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά αναπτυξιακά βήματα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο του κύκλου εργασιών της. Ειδικότερα, τα προϊόντα της κατευθύνονται σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τους μεγαλύτερες πελάτες της να είναι η Αγγλία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα. Όσον αφορά τα ακτινίδια, με παραγωγή που φτάνει τους 7.000 τόνους, οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνονται προς την Ευρώπη ενώ το 80% των σταφυλιών της εταιρείας (συνολικά περί τους 2.000 τόνους) διοχετεύεται στην Αγγλία. «Στο εξαγωγικό μας στόχαστρο μπαίνουν και νέες αγορές, ειδικά τρίτες χώρες. Θεωρούμε αναγκαία την αναζήτηση νέων αγορών ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους για το ελληνικό ακτινίδιο» καταλήγει ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις