Τι προτείνει η Τουρκία - Η πρώτη ανακοίνωση της Ρωσίας

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 19ης Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο την Ουκρανία και τη Ρωσία να παρατείνουν τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν σε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, επιτρέποντας την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και άλλων τροφίμων για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

«Τους είπαμε ότι όσο περισσότερο τηρούν αυτή τη συμφωνία, τόσο πιο ακριβής θα είναι», είπε ο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα θα εξισορροπήσει την ουδετερότητά της μεταξύ των δύο πλευρών και θα εφαρμόσει τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών, ενώ θα διατηρήσει τις σχέσεις της τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Τι δηλώνει η Ρωσία για την παράταση στην συμφωνία εξαγωγής σιτηρών

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την παράταση της πρωτοβουλίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας την επιμονή της για απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν τόνισε ότι οι συνομιλίες με αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Γενεύη την Παρασκευή ήταν χρήσιμες και λεπτομερείς, αλλά το ζήτημα της ανανέωσης της συμφωνίας δεν έχει ακόμη επιλυθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Είπε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος αν δεν επανασυνδεθεί μια ρωσική κρατική τράπεζα που χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα με το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, από το οποίο έχει αποκοπεί λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων εξήχθησαν από την Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις