Πόσο αυξάνεται το κόστος των οπωροκηπευτικών στην «διαδρομή» από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση

Του Δημήτρη Χριστούλια

Τουλάχιστον έως και 3 φορές αυξάνονται οι τιμές φρούτων και λαχανικών από την στιγμή που θα πωληθούν από τους παραγωγούς μέχρι να τα αγοράσουν οι καταναλωτές. Οι υψηλές τιμές των οπωροκηπευτικών έρχονται να προστεθούν στο μπαράζ ανατιμήσεων σε εκατοντάδες άλλα βασικά αγαθά που μπαίνουν καθημερινά στο καλάθι του νοικοκυριού.

Η «ψαλίδα» στις τιμές φρούτων και λαχανικών στην «διαδρομή» από το χωράφι στο ράφι των σούπερ μάρκετ φτάνει ακόμη και το 300%, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση για να εντοπίσουν τα ποιοτικότερα οπωροκηπευτικά στην πιο φθηνή τιμή. Σε αντίθεση με τα συσκευασμένα φρούτα οι τιμές των φρούτων και τα λαχανικών ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, με βασικότερη την ποιότητα.

Επίσης καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών παίζουν οι καιρικές συνθήκες. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι η άνοδος του κόστους στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση και την τελική τιμή των προϊόντων.

Η μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή είναι αδικαιολόγητη σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι καταναλωτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον πολλοί καταναλωτές οι οποίοι έχουν περιορίσει τις αγορές τους σε αυτά τα προϊόντα στα απολύτως απαραίτητα. Σημειώνεται ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών διαφέρουν και από παραγωγό σε παραγωγό, από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ και από μανάβικο σε μανάβικο. Στις λαϊκές αγορές οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και τιμών.  

Πόσο «φουσκώνουν» οι τιμές 

Σύμφωνα με τα στοιχεία ένα κιλό λεμόνια «φεύγουν» από το χωράφι με περίπου 0,35 λεπτά το κιλό και φτάνουν στο καταναλωτή 1,40 ευρώ, με την «ψαλίδα» για το συγκεκριμένο προϊόν να φτάνει το 300%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των λεμονιών με αποτέλεσμα οι ποσότητες να μην είναι πολύ μεγάλες και οι τιμές να είναι υψηλές. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να αυξηθεί η παραγωγή των λεμονιών και κατ’ επέκταση αναμένεται να μειωθεί και η τιμή τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πορτοκάλια.

Αυτή την περίοδο οι ποικιλίες πορτοκαλιών που παράγονται πωλούνται από τους παραγωγούς κατά μέσο όρο περίπου 0,35 λεπτά το κιλό και στα σούπερ μάρκετ φτάνουν περίπου 1 ευρώ το κιλό, με την αύξηση να φτάνει το 185%. Σε αντίθεση με τα λεμόνια και τα πορτοκάλια οι υπαίθριες τομάτες βρίσκονται στο τέλος της συγκομιδής τους με αποτέλεσμα οι ποσότητες να είναι μικρότερες και με την τιμή τους να ξεκινά από το χωράφι στα 80 λεπτά το κιλό και να φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ στα περίπου 2 ευρώ το κιλό. Και στις τομάτες, όπως και στα περισσότερα προϊόντα υπάρχει ποικιλία σε ποιότητα αλλά και σε τιμές.

Μελιτζάνες και κολοκύθια πωλούνται ακριβότερα κατά 150% από το χωράφι στο ράφι ενώ στο 120% είναι η «ψαλίδα» μαρούλι. Οι πράσινες σαλάτες διατίθενται από τους παραγωγούς προς 0,25 ευρώ το τεμάχιο και οι καταναλωτές τις αγοράζουν στα σούπερ μάρκετ προς 0,80 ευρώ. Κουνουπίδια και μπρόκολα «φεύγουν» από το χωράφι με 0,80 έως 1 ευρώ και φτάνουν στους καταναλωτές 2 ευρώ. Στα λάχανα η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή κυμαίνεται από 50% έως 80%, στα παντζάρια από 116% έως 160%, στο σπανάκια από 140% έως 200%, στα αγγουράκια από 114% έως 150%, στον άνηθο και στον μαϊντανό στο 100%, στις πατάτες φτάνει στο 162% και στα κολοκύθια το 100% έως 150%. 

Διαβάστε επίσης: 

Εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών: Παρουσίασαν αύξηση 6,4% το οκτάμηνο του 2022

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις