Το ενεργειακό κόστος και οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών «πιέζουν» ασφυκτικά τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Μπορεί οι καταναλωτές, εν μέσω ακρίβειας, τους τελευταίους μήνες να δείχνουν «προτίμηση» στο κοτόπουλο, το οποίο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) παραμένει φθηνότερο, δεν «γλιτώνουν» ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, από τις αυξήσεις.

Το ενεργειακό κόστος και οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών «πιέζουν» ασφυκτικά τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οδηγώντας κατά συνέπεια σε διαρκή άνοδο την τιμή του κοτόπουλου.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αγγελάκης, Θάνος Αγγελάκης, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη από το καλοκαίρι του 2021 το λειτουργικό της κόστος για την εταιρεία έχει αυξηθεί κατά 20-30% με κυρίαρχο το κόστος ενέργειας ενώ την ίδια περίοδο, οι τιμές των ζωοτροφών εκτοξεύτηκαν κατά 70-80%.

Η εταιρεία Αγγελάκης, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλός της, έχει προχωρήσει μέσα στο 2022 σε ανατιμήσεις περί το 15-17% ενώ είχε προηγηθεί και μία μικρότερη αύξηση της τάξεως του 6% στα τέλη του 2021. Αυξήσεις αντίστοιχα καταγράφονται και σε άλλες εταιρείες καθώς και στο κοτόπουλο που πωλείται στα κρεοπωλεία της χώρας.
Έως το τέλος του 2022 μάλιστα, στον ορίζοντα φαίνονται και νέες ανατιμήσεις σύμφωνα με όσα εκτιμούν τα στελέχη του κλάδου της πτηνοτροφίας, με τις οποίες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η τιμή του πιο προσιτού κρέατος στο καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις