Γραβιέρα και πατάτες: Τα δημοφιλή προϊόντα της Νάξου που γίνονται ανάρπαστα

Μεγάλη η ζήτηση αλλά δυσκολίες στην διάθεσή τους
Μεγάλη είναι η ζήτηση για δύο από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της Νάξου, τη γραβιέρα και τις πατάτες, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης δημιουργούν -διαφορετικές στις δύο περιπτώσεις- δυσκολίες στη διάθεσή τους προς τους καταναλωτές.
Σε ό, τι αφορά τις πατάτες Νάξου, όπως έκανε γνωστό τις προηγούμενες μέρες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία συγκεντρώνει περίπου το 70% της πατάτας που καλλιεργούν οι παραγωγοί του νησιού, τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Η διάθεση φρέσκιας πατάτας Νάξου εκτιμάται ότι θα είναι εκ νέου δυνατή τον Δεκέμβριο του 2022 και έως τότε οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην αγοράζουν «απομίμηση» του προϊόντος.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, τα αποθέματα εξαντλήθηκαν περίπου δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Αιτία ήταν η υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές, το γεγονός ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες εισαγωγές από Αίγυπτο και Γαλλία λόγω των επιπτώσεων του πολέμου αλλά και το deal της ΕΑΣ Νάξου με γνωστή εταιρεία τροφίμων, στην οποία δόθηκε ένα μέρος της παραγωγής.
Όσον αφορά στη γραβιέρα Νάξου το ζήτημα εντοπίζεται στη μειωμένη φέτος παραγωγή γάλακτος, καθώς οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις πολύ υψηλές τιμές των ζωοτροφών. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι η τιμή της γραβιέρας ήταν φέτος ανεβασμένη, η ζήτηση από τους καταναλωτές παρέμεινε υψηλή.
Όπως εξηγεί ο κ. Καπούνης, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική γραβιέρα και να υπάρχει διαθέσιμο γάλα για την παραγωγή της, η ΕΑΣ Νάξου «έκοψε» την ποσότητα γάλακτος που διανέμει στην αγορά της Σαντορίνης ενώ τη μείωσε κατά 50% στην Πάρο και τη Νάξο. Την ίδια στιγμή προχώρησε και στη μείωση των διαθέσιμων κωδικών στα προϊόντα. Οι κινήσεις αυτές έγιναν προκειμένου να μπορέσει η Ένωση Συνεταιρισμών Νάξου να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τους καταναλωτές, με τον πρόεδρό της να εκτιμά πάντως ότι παρά τις «σχετική» έλλειψη που παρατηρείται, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να βρίσκουν το ΠΟΠ τυρί της Νάξου στο ράφι.
Διαβάστε επίσης: «Κόβουν» από τα τρόφιμα λόγω ακρίβειας – Πόσο μειώθηκε η κατανάλωση σε γάλα, κρέας, ψωμί
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










