Η κρίση στην αγορά της Αιγύπτου, βασικού εισαγωγέα μήλων, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον κλάδο

Την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών αγορών για τις εξαγωγές μήλων έχει γεννήσει το “κλείσιμο”  της αγοράς της Αιγύπτου που παραδοσιακά εισήγαγε μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου καρπού από την χώρας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς διαβεβαίωσε πως αναζητούνται λύσεις προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν τις λιγότερες δυνατές εισοδηματικές απώλειες.

Σοβαρά εμπόδια στις εξαγωγές μήλων – Προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν

Την δεδομένη στιγμή, χιλιάδες τόνοι μήλων έχουν παραμείνει αδιάθετοι ή πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής οδηγώντας του παραγωγούς σε απόγνωση. Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε σχετικά: «Εμείς είμαστε εδώ, και σε συνεννόηση το επόμενο διάστημα με τους ίδιους τους μηλοπαραγωγούς, θα δούμε και τι άλλο περαιτέρω μπορούμε να κάνουμε για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες εισοδήματος που θα έχουν». Ο υπουργός πρόσθεσε πως με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα, όπως επίσης και για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, «παρ’ όλο που, όπως όλοι κατανοούμε, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Επισήμανε πως η κρίση στην αγορά της Αιγύπτου έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας οικονομικών κυρώσεων και όχι γιατί υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, κάτι που θα έδινε τις δυνατότητες που παρέχει το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντως, διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα έρθει – όπως το έκανε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις – και θα στηρίξει πραγματικά τον πρωτογενή τομέα, όπως οφείλει να το κάνει σε μια δύσκολη περίοδο».

Διαβάστε επίσης: 

Σενάρια για νέα ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις