Οι κατηγορίες τροφίμων που επηρεάζουν την διάθεση και την ενέργειά σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το φαγητό που τρως, εκτός από το σώμα σου έχει αντίκτυπο και στην διάθεση και την ενέργειά σου; Κι όμως, το έντερο και ο εγκέφαλός σου βρίσκονται σε συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία και η υγεία του ενός επηρεάζει άμεσα την υγεία του άλλου. Πιο συγκεκριμένα, όταν υπάρχει φλεγμονή στο έντερο, λιγότερη ενέργεια είναι διαθέσιμη στον εγκέφαλο και το σώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή χαμηλού βαθμού ανατρέπει έναν μεταβολικό διακόπτη στη χημική οδό που παράγει ενέργεια. Υπάρχουν λοιπόν ορισμένες τροφές οι οποίες σύμφωνα με διακεκριμένο διατροφολόγο του Χάρβαρντ προκαλούν κούραση και άγχος και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Οι τροφές που προκαλούν κούραση και άγχος

1. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αρτοσκευάσματα και τα αναψυκτικά, τα οποία είναι γεμάτα με εξευγενισμένα και προστιθέμενα σάκχαρα —συχνά με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη— πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με υπερβολική γλυκόζη. Αυτή η «πλημμύρα ζάχαρης» μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κακή διάθεση και κόπωση.

Αντί να αγοράζετε επεξεργασμένα τρόφιμα, ο διατροφολόγος σας συνιστά να αναζητάτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως  λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες, όπως βιολογικό βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτο και άγρια ​​ψάρια ή ψάρια που αλιεύονται βιώσιμα.

2. Βιομηχανικά σπορέλαια

Η εκβιομηχάνιση των τροφίμων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη φθηνών, εξαιρετικά επεξεργασμένων ελαίων που δημιουργούνται από το υποπροϊόν άφθονων καλλιεργειών. Αυτά περιλαμβάνουν καλαμπόκι, σπόρους σταφυλιού, ηλιέλαιο σόγιας και φοινικέλαιο. Μέσω της επεξεργασίας, αυτά τα έλαια γίνονται απίστευτα υψηλά σε φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και στερούνται αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3, τα οποία προάγουν την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

Επιλέξτε αντιφλεγμονώδεις εναλλακτικές λύσεις όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο κατά το μαγείρεμα.

3. Προστιθέμενα και εξευγενισμένα σάκχαρα

Αν και μπορείτε να περιμένετε ότι η ζάχαρη είναι συνηθισμένη στα επιδόρπια ή στα συσκευασμένα δημητριακά, μπορεί επίσης να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το κέτσαπ, οι σάλτσες για σαλάτες και τα αλμυρά είδη όπως οι τηγανιτές πατάτες. Τα προστιθέμενα και επεξεργασμένα σάκχαρα επιδεινώνουν τη φλεγμονή και κατακλύζουν τον οργανισμό με περισσότερη ζάχαρη από αυτή που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο άγχος και ασταθή επίπεδα διάθεσης.

Επειδή η ζάχαρη έχει εθιστική δράση, όσο λιγότερη από αυτήν τρώμε με την πάροδο του χρόνου, τόσο λιγότερο θα λαχταράμε. Για να μειώσετε την εξάρτησή σας από τη ζάχαρη, ψωνίστε τρόφιμα που δεν παρασκευάζονται με πρόσθετα σάκχαρα.

4. Τηγανητά φαγητά

Μια μελέτη του 2016 εξέτασε 715 εργάτες εργοστασίων και μέτρησε τα επίπεδα κατάθλιψης, ανθεκτικότητας και κατανάλωσης τηγανητού φαγητού. Σίγουρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη στη ζωή τους.

Τα τηγανητά φαγητά είναι πιθανό να σκοτώσουν τη διάθεση επειδή συνήθως τηγανίζονται σε ανθυγιεινά λίπη. Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για το λίπος στη διατροφή έχει αλλάξει. Τώρα οι διατροφολόγοι διακρίνουν ανάμεσα στα «κακά λίπη» (δηλαδή, μαργαρίνη, υδρογονωμένα έλαια), τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα δεινά, και «καλά λίπη» (δηλαδή αβοκάντο, ελαιόλαδο) που μπορούν να βοηθήσουν στην ευεξία.

5. Τεχνητά γλυκαντικά

Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι ολοένα και πιο κοινά σε τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι είναι «υγιεινά», βοηθώντας σας να μειώσετε τις θερμίδες. Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή η επιστήμη υποστηρίζει ότι πολλά τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κυρίως μέσω ποτών διαίτης, είναι πιο καταθλιπτικοί από εκείνους που δεν τις καταναλώνουν.

Ακόμη χειρότερα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι τοξικά για τον εγκέφαλο, μεταβάλλοντας τις συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Για να μειώσετε τα τεχνητά γλυκαντικά, βάλτε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή νέκταρ αγαύης στα ποτά σας.

Διαβάστε επίσης: 

Οι τροφές που μας φτιάχνουν την διάθεση

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις