Τι είναι αυτό που μας κάνει να μην μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα μπισκότα, το παγωτό και οι τηγανιτές πατάτες πληρούν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να καταδείξουν τις εθιστικές ιδιότητες του καπνίσματος, σημειώνει μια νέα μελέτη. Οι «αφύσικα υψηλές δόσεις» επεξεργασμένων υδατανθράκων και λίπους φαίνεται να είναι το κλειδί για την εθιστική τους δυνατότητα. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα ως τρόφιμα, αλλά αντ’ αυτού ως εξαιρετικά επεξεργασμένες ουσίες που τα κάνουν εθιστικά», λέει η Alexandra DiFeliceantonio, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin στο Virginia Tech.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και της Βιρτζίνια Tech στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Addiction.

Τα ευρήματα της μελέτης εξέτασαν την ίδια ερώτηση που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες τη δεκαετία του 1980 για να καθορίσουν εάν ο καπνός είναι εθιστικός. Σύμφωνα με την έρευνα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα:

  • Ενεργοποιούν την καταναγκαστική χρήση όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα (ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις).
  • Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αισθανόμαστε και να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιου μεγέθους με τη νικοτίνη στα προϊόντα καπνού.
  • Είναι ιδιαίτερα ενισχυτικά.
  • Πυροδοτούν έντονες ορμές.
  • «Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας βιοδείκτης στον εγκέφαλο που να μας λέει αν κάτι είναι εθιστικό ή όχι», υπογραμμίζει η Ashley Gearhardt, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Η αναγνώριση ότι τα προϊόντα καπνού ήταν εθιστικά συνοψίζεται σε αυτά τα τέσσερα κριτήρια, (τα οποία) έχουν αντέξει σε δεκαετίες επιστημονικής αξιολόγησης». Ο Gearhardt σημειώνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πληρούν κάθε ένα από αυτά τα κριτήρια.

Γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εθιστικά;

Ο DiFeliceantonio εξηγεί ότι η ικανότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων να παρέχουν με γρήγορο τρόπο «αφύσικα υψηλές δόσεις» επεξεργασμένων υδατανθράκων και λίπους φαίνεται να είναι το κλειδί για τη δυνατότητα να προκαλέσουν εθισμό.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύπλοκες ουσίες που δεν μπορούν να απλοποιηθούν σε έναν μόνο χημικό παράγοντα που δρα μέσω ενός συγκεκριμένου κεντρικού μηχανισμού. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα βιομηχανικά προϊόντα καπνού, τα οποία περιέχουν χιλιάδες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης», προσθέτει ο Gearhardt.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο Gearhardt συνέδεσε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με την εθιστική διατροφή χρησιμοποιώντας μια κλινική μελέτη σε ανθρώπους. Επιπλέον, ο εθισμός είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για άτομα με υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις